Dlaczego warto pić kefir?

0
196

Kefir to jeden z najzdrowszych przetworów mlecznych. Do swojej codziennej diety powinny go włączyć zwłaszcza osoby, które chcą zadbać o prawidłową florę bakteryjną jelit.

Jak powstaje kefir?

Kefir powstaje poprzez dodanie do mleka krowiego (ewentualnie koziego lub owczego) tzw. grzybków (ziaren) kefirowych. Złożone są one z bakterii fermentacji mlekowej (paciorkowców i pałeczek), bakterii fermentacji octowej, drożdży fermentujących laktozę i drożdży niefermentujących laktozy. Grzybki mają biały lub kremowy kolor oraz nieregularny kształt (przypominają rozgotowany ryż lub drobne różyczki kalafiora) o średnicy od 5 do 35 mm i długości 1-3 cm. Po dodaniu ich do mleka rozpoczyna się proces fermentacji. Powstały w ten sposób napój ma lekko kwaśny smak, charakterystyczny aromat i zawiesistą konsystencję. Dzięki zawartości delikatnych pęcherzyków dwutlenku węgla jest również lekko musujący.

Ilość grzybków kefirowych oraz warunki w których prowadzona była fermentacja mają wpływ na smak kefiru. Pod tym względem ogromnym uznaniem konsumentów cieszy się kefir wytwarzany przez OSM Krasnystaw. Więcej o tym produkcie można znaleźć na stronie https://www.krasnystaw.eu/produkty/kefir. Kefir OSM Krasnystaw posiada również szereg właściwości odżywczych i prozdrowotnych charakterystycznych dla tego napoju mlecznego.

Właściwości odżywcze i prozdrowotne kefiru

Kefir jest jednym z najzdrowszych napojów mlecznych. Jest produktem niskokalorycznym, ale jednocześnie bardzo sycącym (z powodu wysokiej zawartości białka). Jego spożycie zalecane jest również ze względu na duże ilości zawartego w nim wapnia i magnezu, kwasu foliowego oraz witaminy B1 i B12, a także witaminy K i biotyny.

Ogromną zaletą kefiru jest wysoka zawartość zdrowych kultur bakterii. Jego spożywanie jest w stanie odbudować florę bakteryjną naszych jelit, do której naruszenia dochodzi m.in. w trakcie antybiotykoterapii. Ma to ogromne znaczenie dla zdrowia i kondycji całego organizmu. Coraz więcej badań wskazuje bowiem, że bakterie w naszych jelitach wpływają między innymi na prawidłową pracę układu nerwowego oraz odpornościowego.

Kefir, ze względu na swoje właściwości probiotyczne poprawia również funkcjonowanie naszego układu trawiennego, m.in. poprzez poprawę perystaltyki jelit oraz zwiększenie produkcji enzymów trawiennych. Warto też pamiętać, że napój ten może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Dzięki niewielkiej ilości tego składnika bardzo rzadko powoduje u nich jakiekolwiek dolegliwości.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here